2006 májusában nyílt meg Tarnabodon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat első olyan üzeme, mely kifejezetten munkahelyteremtő vállalkozásként alakult meg. A két évvel azelőtt indult máltai szociális program során nyilvánvalóvá vált, hogy nyomorból való kilábaláshoz, a családok önfenntartóvá válásához elengedhetetlen a hosszú távú munkajövedelemre. Az értékteremtő munkához olyan tevékenységre volt szükség, amit alacsony képzettséggel, betanulással is könnyen el lehet sajátítani, ezért alapított a Szeretetszolgálat elektronikai bontóüzemet. Az induláskor 30 helyet hirdettek meg, amire közel 150 ember jelentkezett, közülük többen azóta is az üzem dolgozói, és számos fiatal ugródeszkaként használta a bontót. Az itt szerzett munkatapasztalattal és ajánlólevéllel néhány hónap után tovább tudott lépni a környező városokba. Az üzem a tíz év során átlagosan 30 család számára adott biztos munkahelyet és tervezhető jövedelmet. Tarnabodon az elmúlt tíz évben egy ház épült, amelyet egy olyan családfő kezdett, aki a felségével együtt az üzemben dolgozik, és az itt szerzett rendszeres jövedelemmel bele mert vágni az építkezésbe. Emellett a szülők példát mutatnak a gyerekeknek, akik egyre többen a továbbtanulás mellett döntenek. Vecsei Miklós a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az elmúlt tíz évet értékelve úgy fogalmazott: „A céltalansággal együtt járó nyomor mára szegénységgé enyhült, olyan szegénységgé, amiben az embereknek céljai vannak. A tarnabodi utcakép legfontosabb látnivalója a munkába induló emberek képe. Az elektronikai bontónak köszönhetően ez ma már természetes. Tarnabod elindult.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a leégetőbb társadalmi problémákra, konkrét szerepvállaláson alapuló, újszerű kezdeményezésekkel keresi a válaszokat. Az elmúlt években így jöttek létre a telepeket (Pécs György-telep, Tatabánya Mész-telep) és a leszakadó közösségeket (Tarnabod, Gyulaj, Pácin) segítő „Jelenlét” Programok, valamint a nyomor felszámolására irányuló modellkísérletek. A szociális- közösségi programok mellett egyre hangsúlyosabban részt vesz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szociális gazdaság kialakításában és fejlesztésében. A szervezetnek több foglalkoztatási projektje és programja működik, melyek közül néhány csak időszakosan, a legtöbb azonban hosszú távon ad munkalehetőséget azok számára, akik körülményeik miatt nem lennének képesek önállóan elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Száznál is több olyan munkavállalót foglalkoztat üzemeiben és szociális szövetkezeteiben a Szeretetszolgálat, akik megváltozott munkaképességűek vagy olyan területen laknak, ahol a máltai intézményeken kívül nincs más lehetőség az értékteremtő munkára.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 7 szociális szövetkezet alapítója, emellett három közhasznú nonprofit társaság tulajdonosaként olyan üzemeket működtet, mint a hajléktalan embereket foglalkoztató óbudai Máltai Pékség, a mozgáskorlátozott munkatársakat is alkalmazó pécsi Elektronikai Hulladék Bontóüzem vagy a keszthelyi FÉSZEK Mosoda, ahol autista fiatalok is lehetőséget kaptak arra, hogy piacképes szaktudást és munkatapasztalatot szerezzenek.