Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Történeteink

A hajléktalan ember jogosítványa

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-05-02 00:00:00

Hajléktalan emberként kevesen mondhatják el, hogy jogosítvnyt szereznek

Kedves Zoltán!

 

Ezúton szeretnék gratulálni Önnek ahhoz, hogy 20 év után ismét érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik. Hajléktalan emberként kevesen mondhatják el magukról, hogy jogosítványt szereznek. Ön 42 évesen újraépítette az életét, biztos támaszt nyújt a párjának, több mint másfél éve nem fogyaszt alkoholt. Mindketten tudjuk, hogy ez nem volt egyszerű

Nehéz gyermekkora volt. Előfordult, hogy apja testi fenyítései olyan mély nyomokat hagytak a hátán, hogy szégyellt átöltözni testnevelés órán. Később a cselgáncsozás megerősítette testileg és lelkileg, önbizalmat nyújtott a mindennapokban. 12-13 éves korában már otthon és az iskolában is kiállt magáért. Talán ez a feszült gyermekkor adott okot arra, hogy a szakmunkásképző ideje alatt heccből lopkodni kezdjen. Megmutatta a világnak, mire képes, ami persze nem maradt következmény nélkül: éveket töltött a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében.

Sorkatonai szolgálatra szkizoaffektív zavara miatt nem hívták be, a börtön után karbantartóként állt munkába. Súlyos pszichiátriai betegségéből adódóan sűrűn váltakoztak munkahelyei. A hallucinációk és hangulatzavarok mellett alkoholfogyasztása nehezítette életvezetését. Végül 1996-ban ittas vezetés miatt bevonták „A” és „B” kategóriás jogosítványát. Feleségével 2005-ig tartottak ki egymás mellett, majd ő is magára csukta az ajtót. Egyedül maradt, hajléktalanná vált.

 

Új párjával, akit Tündinek becéz, 2007-ben ismerkedett meg egy üzemi konyhán. A hanghordozásába és kirekesztettségébe szeretett bele. Még a poharat is letette, mert – ahogy Ön fogalmazott – meg akarta menteni ennek a kedves hajléktalan nőnek az életét. Egy 11. kerületi telken alakították ki új, közös otthonukat.

Tünde az ELTE történelemszakán tanult, majd depresszív hajlama és öngyilkossági kísérletei miatt pszichiátriára került. Jelenleg 57 százalékban egészségkárosodott.

Kettejük egyedi problémái közös nehézségekké adódtak össze. 2014-ben közel álltak ahhoz, hogy utcára kerüljenek. Nagy volt a kockázata, hogy Ön újra a pohár után nyúl – de nem tette.

 

Az utcai szociális munkásaikként pályáztunk Önöknek 350.000 forintot, amelyben lakhatásuk azonnali megoldását és Zoltán munkaerő-piaci esélyeinek javítását tűztük ki célul. A pályázatba Zoltán jogosítványának visszaszerzését, hat havi BKV-bérlet támogatást, egy teljeskörű fogpótlást és ingyenes szemüvegkészítést terveztünk. Eközben személyes kapcsolatai révén kilátásba helyeződött egy beköltözhető ingatlan is, ahova vízellátó és víztároló rendszert, elektromos láncfűrészt, csaptelepeket vásároltunk.

A közös projektünk 2016 januárjában zárult. A legnagyobb kihívást a Nemzeti Közlekedési Hatóság közel 110.000 ezer forintba kerülő utánképzési programja jelentette. A 20 éves archivált bírósági határozatok, az önkormányzati igazolások beszerzése sok utánajárást igénylő feladat volt. De nem adta fel, sikeresen levizsgázott és már csak a jogosítvány kiváltása volt hátra.

2016 januárjában euforikus boldogság töltötte el. Húsz év után ismét kezében tarthatta érvényes vezetői engedélyét. Jelenleg mindent megtesz annak érdekében, hogy Tünde megfelelő ápolásban részesüljön, a napi betevő megteremtése mellett pedig munkát keres.

Mint szociális munkása büszke vagyok kitartására, és köszönöm, hogy együtt dolgozhattunk!

Fülepi Henrietta

szociális munkás

 

Összefogásból rohammentő

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-04-29 00:00:00

Az új máltai mentő

Online adománygyűjtésből vásárolt új rohamkocsit állított szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata. A legmagasabb felszereltségű mentőautó ára támogatók befizetéseiből gyűlt össze.

 

A Máltai Mentőszolgálat csaknem negyedszázados múltra visszatekintő, önkéntesekből szerveződött professzionális mentőszolgálat, melynek rohamkocsiját évente 1500 alkalommal riasztja az Országos Mentőszolgálat. Az évek óta használt jármű pótlására saját fejlesztésű online adománygyűjtő felületén, a www.adomanyozz.hu oldalon hirdetett gyűjtést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A rohamkocsin előírt felszereléssel együtt a beszerzés teljes költsége mintegy 40 millió forintot tett ki, ez az összeg alig fél év alatt gyűlt össze. Az új mentőautó árát részben magánszemélyek kis összegű befizetéseiből, részben gazdasági társaságok, valamint az I., a II., III. és XI. kerületi önkormányzatok és a Szerencsejáték Zrt. hozzájárulásából sikerült előteremteni. A széles körű összefogás egyik emlékezetes pillanata volt, amikor Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakozó a Magyar Televízió Maradj Talpon! című vetélkedőjében nyert 5.000.000 forintot ajánlotta fel az új máltai mentőautó megvásárlásához.

Az újonnan vásárolt rohammentő a korábbi autókhoz hasonlóan az ország legjobban felszerelt járművei közé tartozik, és a legmagasabb képzettségű mentős csapatok teljesítenek rajta önkéntes szolgálatot. Horváth Tamás, a Máltai Mentőszolgálatának vezetője a rohamkocsi ünnepélyes átadásakor elmondta: ez az első olyan mentőautó Magyarországon, amelyben ultrahangkészülék is van, lehetővé téve, hogy bizonyos diagnosztikai vizsgálatokat már a kórházba szállítás közben elvégezzenek a betegen.  Az autó különlegessége továbbá, hogy - szemben a legtöbb, Magyarországon használt mentőautóval - nem kisteherautóból lett átalakítva, hanem eleve mentőautónak készült. Így más technikai adottságokkal rendelkezik. Az oldal-lengéscsillapítás például azt a célt szolgálja, hogy a nagy sebességgel kanyarodó autóban is biztonsággal szállíthassák a betegeket. További speciális felszerelése a "csúszásgátolt padló", valamint, hogy a betegszállító térben mindenhol legömbölyített felületek vannak.

A Gondviselés az árokparton is dolgozik

Szerző: Magyar Máltai Szerettszolgálat 2016-04-05 00:00:00

Életmentés önként

 Ez az alkalmazott kereszténység – mutat a Máltai Mentőszolgálat rohamkocsijára Dr. Sirák András, akit életmű díjjal tüntettek ki.

Dr. Sirák András Budapest egyik külső kerületében, Rákosfalván nőtt föl sokat betegeskedő gyerekként. Orvosa, dr. Szabó Barnabás olyan nagy hatással volt rá, hogy eldöntötte, ez lesz az ő hivatása. 1967-ben érettségizett a piaristáknál, ami akkoriban, ahogy fogalmaz, rossz ómen volt. Hiába voltak meg a felvételihez szükséges pontjai, a bizottság azt mondta, egyházi iskolában végzett ember nem való az orvosi egyetemre. „De milyen a Gondviselés, ha azonnal fölvesznek, soha nem találkozom a feleségemmel. Így egy csoportba kerültünk, egymásra találtunk és 1971 óta vagyunk házasok, négy gyermekünk született. Azt az egy évet, amit a következő felvételiig kellett várnom, az Országos Mentőszolgálatnál töltöttem mentőápolóként. A mentőzés akkora szerelem lett az életemben, hogy még ilyen öregen is visszajárok ide a máltai rohamkocsira.” 1991-ben, II. János Pápa magyarországi látogatása alkalmával került kapcsolatba a Szeretetszolgálat mentős egységével, és egy évvel később állandó tagja lett a csapatnak. „Tetszett a keresztény önkéntesség gondolata, nagyon jó emberekkel találkoztam és az is nagyon jó, hogy ez nem egy „ellen-mentőszolgálat”, hanem az OMSZ felügyelete alatt és annak irányításával dolgozik.”

1980 óta Velencén dolgozik háziorvosként. Vallja, hogy a családban mindenkinek helye van, és ezt a jó családorvosnak látnia kell. „A ma divatos szingliség addig buli, amíg nem jön egy bokatörés. Nem véletlen, hogy az embert a Jóisten családba találta ki, ahol az öreg nagymamának is fontos szerepe van. Lehet, hogy már nem lát, nem tud már diót törni sem, csak ül egész nap a székén és morzsolgatja a rózsafüzért, de ez a nagymama az egész családért tud imádkozni. Egy betegség lefolyásában, a gyógyulás gyorsaságában nagyon sokat számít az, hogy valakire mennyire van szükség otthon.” Velencén nemcsak háziorvosként tartják számon. A helyi orvos nélküli mentőegység gyakran hívja, ha nagy a baj. „Tavaly télen felhívott a gépkocsivezető: „Főnök gyere, a Nadapi úton újraélesztünk.” Egy életjelenségek nélküli fekvő férfin dolgoztak a kollégák, aki az erdőn fát vágott láncfűrésszel, ami visszacsapott és elvágta a nyakát 20 centi hosszan és 10 centi mélyen. Az újraélesztés során az árokparton minden mellkaskompressziónál egy buggyanás vér kispriccelt a nyakából. Látszott, ha így folytatjuk, hamar elfogy az öt liter vér. De milyen a Gondviselés? Amikor elővettem egy érlefogó csipeszt, nehogy azt higgye bárki, hogy láttam, melyik az a véna és hol fut, amit el kellett szorítani. De összecsíptem és hirtelen lecsökkent a vérzés. Az ér másik végét így már láttam, és le tudtam fogni. A rohamkocsiban, bár már mindenki lemondott a férfiról, rátettük az EKG-t és csodák csodája szabályos sinus ritmust mutatott. A kórházban 5 ember három és fél órán át operálta, ma pedig a szomszéd faluban, Pázmándon motorozik.” Dr. Sirák András 1986 óta oktat a SOTE Családorvos Tanszékén, valamint a szegedi és pécsi Orvostudományi Egyetemen. A szakmai tudáson túl két dolgot szeretne minden orvostanhallgatónak megtanítani: a betegek és a betegségek tiszteletét, és az alázatot. „Meg kell tanítani a rezidenseknek a különbséget a tankönyv és a valóság között. A betegeimmel viccelődök néha, hogy tessék elővenni a belgyógyászat tankönyvet és annak megfelelően betegedjenek meg, ne így össze-vissza.” Több átdolgozott kiadásban, tizenkétezer példányban jelent meg Sürgősségi betegellátás című könyve, melyből orvosok és rezidensek százai tanulnak. Sokat segít egy jó könyv, de az orvostudományt nem lehet tankönyvből megtanulni, mondja Dr. Sirák András. „Sok tapasztalatra és mester-tanítvány kapcsolatra van szükség. Nagyon fontos, hogy szó szerint fogjuk a kezét a tanulónak, amikor beadja az első injekciót egy gerincbe. És megtanítsuk neki mindazt, amit az iskolában nem lehet, többek között a kereszténységet. A feleségemnek, aki maga is családorvos, van egy nagyon jó mondása, hogy élni még csak lehet Isten nélkül, de meghalni nem.” A 2008-ban „Az év orvosa díjjal kitüntetett” doktor azt mondja, a sok szenvedés láttán sem inogott meg soha a hite. „Isten soha nem mondott olyat, hogy ha vasárnap elmész a misére, akkor mindentől megvédelek. Nem. Isten úgy engedi, hogy belekapaszkodjunk, hogy közben meghagyja a saját énünket, a saját butaságainkat is, de még a legkegyetlenebb helyzetben is közel van hozzánk.” Az életmű díj átvételekor nem volt büszke magára, azt mondja, nem méltó egy ilyen elismerésre. „Ami keveset én csináltam, azt mind a Jóistennek köszönhetem. Remélem, hogy az unokáim közül lesz valaki orvos. Túl sok könyvem van otthon ahhoz, hogy elhordjam az antikváriumba.”

Máltai Szeretetszolgálat

Korábbi történeteink